20 ötlet, ha a dicséret a szeretetnyelve

 

Az elismerés úgy általában minden férfi számára fontos dolog, de kiemelten fontos, ha a te férjed elsődleges szeretetnyelve ez.

Mit jelent az, ha az elsődleges szeretetnyelve az elismerő szavak? Azt, hogy abból érzi a szerelmedet, szeretetedet, hogy szavakkal elismered és dicséred őt. Számára fontos, hogy kimondd: “Szeretlek!”. Honnan látszik, hogy ez a szeretetnyelve? Legfőképp onnan, hogy ő is így fejezi ki irántad a szeretetét. Esetleg panaszkodik, hogy nem dicséred eleget. Vagy próbálja kiharcolni a dicséretet, megerősítést vár tőled. Ha felismerted, hogy ez a szeretetnyelve, akkor már könnyű dolgod van: csak dicsérd annyit, amennyit csak tudod! 🙂 A kommunikációd legyen megerősítő, bátorító az irányába és próbálj óvatosan bánni a kritikával. Mindenképpen kerüld a durva és megbélyegző szavakat, a “Te mindig ilyen vagy olyan vagy” – típusú megjegyzéseket, mert ezek számára különösen bántóak lehetnek.

Előfordulhat, hogy “nem jön magától” a dicséret, vagy nem olyan mennyiségben, mint ahogy azt a másik várná. A jó hír, hogy ezt is lehet gyakorolni, és érdemes is! Ha az elején döcögősen megy, nyugodtan emlékeztesd magadat rá, hogy ne múljon el nap anélkül, hogy ne dicsérted volna meg a férjedet valamiért, akár csak simán azért, mert van 🙂 Az alábbiakban összegyűjtöttem 20 ötletet, amivel kedveskedhetsz az elismerés nyelvén értő Kedvesnek.

 

 1. Mondd el neki, hogy miért tartod jó férjnek!
 2. Vedd észre, ha megcsinált valamit, amit kértél tőle!
 3. Dicsérd meg néha olyasmiért is, amit természetesnek veszel, hogy megcsinál!
 4. Hagyj neki kedves üzenetet a fürdőszobatükörre ragasztva!
 5. Időnként írj neki szerelmes levelet!
 6. Dicsérd meg őt társaságban is!
 7. Dicsérd meg reggel, hogy milyen jól néz ki!
 8. Mondd el neki, hogy miért tartod jó apának! (Ha még nincs gyereketek, akkor azt, hogy szerinted miért lesz jó apa)
 9. Mesélj neki arról, hogy miért szerettél bele! (Nem baj, ha ezt már hallotta, valószínűleg szívesen meghallgatja még párszor J)
 10. Mondd el neki, hogy miért tartod őt kívánatosnak!
 11. „Köszönöm” helyett mondhatod ezt is: „De jó fej vagy!”, „Ez nagyon rendes tőled”, „Mindig is tudtam, hogy jól házasodtam” és a többi… 😀
 12. Írj egy listát ezzel a címmel: „10 ok, amiért nem bántam meg, hogy hozzád mentem” és add át neki! Vagy ragaszd ki egy jól látható helyre 😉
 13. Mondd el neki, hogy nagyra tartod azt a munkát, amit végez!
 14. Hagyj meglepetésüzenetet a táskájában, hogy a munkahelyén találja meg!
 15. Ha nem egyszerre fekszetek le aludni, hagyj egy cetlit a párnáján valami hasonló üzenettel: „Szép álmokat a legjobb férjnek!”
 16. Születésnapra, karácsonyra, évfordulóra készíts neki egy dobozkát 365 apró üzenettel az elkövetkezendő év minden napjára! (Ha ez túl nagy falat, akkor lehet 52, minden hétre egy))
 17. Beszélj róla elismerően a családja körében! Beszélj róla elismerően a gyerekeitek előtt, lehetőleg úgy, hogy ő is hallja J
 18. Mondd el neki, hogy mellette igazi nőnek érzed magad.
 19. Mondd el neki, hogy tiszteled őt, és igazi férfinak tartod.
 20. Hívd fel rá a figyelmét, hogy mennyit fejlődött az utóbbi időben! (Munkában, lelki életben, stb.)

 

Nem tudod, hogy mi a szeretetnyelvetek? Teszteld itt: http://szeretetnyelvek.hu/, vagy olvasd el Gary Chapman Egymásra hangolva c. könyvét!

Hasonló bejegyzések

20 ötlet, ha az érintés a szeretetnyelve   Az érintésről, mint szeretetnyelvről sokan azt gondolják, hogy az maga a szex. Pedig annál sokkal-sokkal több. Ha a férjed az érintés nyelvén ért, akkor nagyon fontos neki a közelség, az...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.