Divatos jelszavak a házasságod szolgálatában

Megvannak azok a divatos, úton-útfélen hangoztatott jelszavak, facebookra kiposztolt bölcsességek, sikeres emberek szájából elhangzó okosságok? Ahogy egy páros körön a házasságról beszélgettünk, egyszer csak az jutott eszembe, hogy van néhány olyan sokat hangoztatott mondat, amelyet ha valóban komolyan vennének az emberek, nem lenne annyi házasság és párkapcsolat válságban. Persze lehet, hogy nem minden esetben úgy kell értelmezni, ahogy azt elsőre gondolnád. Ezek közül szedtem össze hármat, amelyek valóban megmenthetnék a házasságodat, ha komolyan vennéd őket!

 

 

 

 „A hidak felégetése nem mindig ördögtől való. Megmenthet attól, hogy visszatérj valahová, ahol soha nem is kellett volna lenned.” (random idézet az internetről)

 

Ha mindig hagysz magad mögött kiskapukat, ha mindig van menekülési útvonal, úgy nem lehet nagy dolgokat tenni. Vannak hidak, amelyeket igenis fel kell égetni. Hány meg hány sikeres ember elmondta, hogy az életének egy pontján mindent hátrahagyott, hogy az álmát megvalósítsa? Nem volt B terv, nem volt menekülőút, bátran beleállt az ismeretlenbe és csinálta. Nos, a házasság ugyanez a kategória. Nincs B terv. Nincs kiskapu. Nincs menekülőút. Ha kimondtad az igent, azzal kimondtál megszámlálhatatlanul sok nemet is, minden és mindenki másra, ami, és aki a házasságoddal nem összeférhető. Másképpen nincs értelme az egésznek. A házasság úgy jó, ha nincs benne „De mi lesz ha…”. Ha ezt meg mered lépni, csak akkor lehet igazán bensőséges és mély kapcsolatot kialakítani. Rizikós? Igen. De csak így van értelme.

 

 

 

 

„Figyeljenek, hallják? — Carpe — Carpe, Carpe diem, éljetek a mának fiúk. Használjátok ki az életet!” (Holt költők társasága)

 

Már nem mai jelszó, de még ma is nagyon divatos. Sokszor helytelenül úgy fordítjuk, hogy „Élj a mának!”, pedig a valódi jelentése: „Ragadd meg a napot!” Ragadd meg a lehetőséget, ma van az a nap, amikor adhatsz a másiknak valamit. Ma van az a nap, amikor bocsánatot kérhetsz. Ma van az a nap, amikor leülhettek beszélgetni, amikor elmondhatod a problémádat, amikor megtehetsz valamit a másiknak, amit már régen halogatsz, amikor megköszönhetsz neki valamit, amikor elmondhatod, hogy szereted.  A holnappal nem rendelkezel, sőt igazán a következő pillanattal sem. A Carpe diem nem azt jelenti, hogy a holnappal nem törődve, mindenkin átgázolva, felelőtlenül habzsold az élvezeteket, hanem hogy ragadd meg azt a lehetőséget, amit ez a mai nap, ez a jelen pillanat nyújt. Igen, a házasságodban is. Nincsen „Majd holnap…”! A fenti idézetben ez szerepel: Használd ki az életet. Na de mire? Arra, hogy szeress. Megint csak ennek van értelme.

 

 

 

„Úgy érzed, mintha egy gödörben ülnél, és csak néznéd valahol messze a világot? Vagy automata üzemmódban tekered a mókuskereket anélkül, hogy haladnál bárhova is? Megrémítenek a céljaid, és el se mersz indulni feléjük? Lehet, hogy fogva tart a komfortzónád.” (Farkas Lívia, urban-eve.hu)

 

Ó, mennyiszer hallottam már! Talán ez a legtöbbet hangoztatott jelszó manapság. A boldogság nagy ellensége a komfortzóna, amibe az ember beleragad és elrobog mellette az élet. Tudtad, hogy létezik kapcsolati komfortzóna? A megszokás. Az újra meg újra kötött forgatókönyv szerint zajló játszmák. Az „én nem kérek bocsánatot”, a „te mindig ezt csinálod”, a leosztott szerepek, a megszokott feladatok, az egymás mellett élés. Az, ha már nem vagyok kíváncsi a másikra. Néha még a kellemes dolgok is a komfortzónába tartoznak, ha a megszokott módon zajlanak. Lehet, hogy nem rossz érzés komfortzónában élni a párkapcsolatot, éppen csak egy idő után kicsit unalmas, hosszú távon pedig romboló. Ha egy kapcsolat a komfortzónában ragadt, sokan tévesen azt gondolják, a kapcsolatból kell kilépni. Pedig csak a saját kis megszokott körünket kéne átlépni. A szeretet sokszor nem egy kényelmes dolog. Az előzékeny szeretet pláne nem az. De kirángatja a párkapcsolatodat a komfortzónából.

 

A végére pedig még azt szeretném megjegyezni, hogy mindez nem megy emberi erőből. Nekem legalábbis semmiképpen sem. De van egy Mennyei Atyánk, akire nézve lehetünk bátrak felégetni a hidjainkat, és akitől elkérhetjük a szeretetet és az erőt minden naphoz.

 

Hasonló bejegyzések

Személyes vallomás a házasság hetére 2018     Legutóbb két éve írtam ilyet. Akkor öt hónapja voltunk házasok, most öt hónapja vagyunk szülők. (Igen, Salamonunk a házassági évfordulónkon született. Kis cuki :)) Úgy gondolta...
Van Valentin, nincs Valentin? Február 14-e környékén mindig beindul a nagy Valentin-háború. Ki így, ki úgy, de valahogy mindenki hozzászól a témához. Ha épp szerelmes vagy, valószínűleg ünnepled, ha épp nem vagy szerelmes, akk...
Mire jó a távkapcsolat?   Távkapcsolat fele jó dolog. Mégpedig a „kapcsolat” fele. A „táv” része szívás. Első ránézésre legalábbis mindenképpen. Második ránézésre viszont egészen hálás lehet az, akinek a kapcsola...
A teológus és a pszichológus házassága     Az utóbbi években elég sokat olvastam, beszélgettem, előadást hallgattam, vitatkoztam a házasság témakörében. Összegezve minden információt azt vettem észre, hogy az információ...
Három elemi szabály, hogy elkerüld a pofáraesést e... A legutóbbi bejegyzésem után úgy döntöttem, sorozatot indítok azokkal a megjegyzésekkel, kérdésekkel, amelyek gyakran érnek minket. A következő egy olyan megjegyzés lesz, amit leginkább akkor hallu...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.