Van Valentin, nincs Valentin?

heart-700141_1920

Február 14-e környékén mindig beindul a nagy Valentin-háború. Ki így, ki úgy, de valahogy mindenki hozzászól a témához. Ha épp szerelmes vagy, valószínűleg ünnepled, ha épp nem vagy szerelmes, akkor gúnyosan nézel arra, aki ünnepli. Ha magyar érzelmű vagy, kritizálod az ünnep amerikai eredetét, ha történész vagy, akkor Szent Bálint vértanúval hozakodsz elő. Vagy a Valentin nap körüli marketinghadjáratokon fanyalogsz, vagy azt hajtogatod, hogy „Nem csak ezen a napon kell szeretni!”. Valójában az összes fanyalgó hozzáállás totál hülyeség. Némelyik abszurd is.

 

Az ünnepek fontosak. A szerelem is fontos. Megállni kicsit és ünnepelni a szerelmet nem ördögtől való dolog. Tény, hogy nem egy magyar ünnep, de az is tény, hogy nincs magyar alternatívája. Nem, még a májusfa-állítás sem az. Valóban nagy üzlet lapul az ünnep mögött, de a karácsonyt is ünnepeljük annak ellenére, hogy az még nagyobb üzlet. Ha zavar, hogy mások nyerészkedni akarnak a szerelmeteken, akkor válassz nem fizetős programokat és ajándékot. A kedvencem a „Nem csak ilyenkor kell szeretni”-szöveg. Miért, édesanyádat csak anyák napján szereted? A tesódat csak a szülinapján? Mit szólna a kedvesed, ha az évfordulótokon azt mondanád neki: „Ezt a napot nem ünnepeljük, mert nem csak ma szeretlek.” Mégis miért jelentené egy ünnep azt, hogy csak akkor szeretünk valakit? Egyébként sem lehet csak egy nap szeretni. Akinek nem fontos a másik az év 364 napján, annak február 14-én sem lesz az. Lehet, hogy azt mondod, ti máskor ajándékoztok, máskor mentek vacsorázni, és az ugyanolyan. Persze, hogy ugyanolyan, és ha valóban így tesztek, az dicséretes. A valóság azonban az, hogy a Valentin naphoz hasonló „emlékeztetők” nélkül (amilyen pl. egy évforduló is) nagyon sokszor nem jut eszünkbe ünnepelni a szerelmünket. Egy normális hétköznap csak nagyon ritkán állunk meg, hogy azt mondjuk: „Köszönöm, hogy szeretsz!”

 

Szerintem jó dolog a Valentin nap. És különösen tetszik, hogy mindig ekkorra szervezik a házasság hetét, így még egy plusz jelentőséggel bír számunkra.  (És ez már legalább magyar! 🙂 ) Ha az ember félre tudja tenni  a fanyalgását és az értelmetlen fenntartásait, akkor akár még értékre is bukkanhat a nagy rózsaszín vattacukortenger alatt. Mert két ember tiszta szerelme csak érték lehet, nem?

Hasonló bejegyzések

Divatos jelszavak a házasságod szolgálatában Megvannak azok a divatos, úton-útfélen hangoztatott jelszavak, facebookra kiposztolt bölcsességek, sikeres emberek szájából elhangzó okosságok? Ahogy egy páros körön a házasságról beszélgettünk, egysz...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.