Miért zöld a fű?

wood-nature-sunny-forest

 

“Anya miért zöld a fű?”- kérdezi meg a hároméves. És mit mond anya? Az enyém azt mondta volna, hogy “Mert Isten zöldnek teremtette.”

 

“Azért mert fotoszintetizál” – mondaná a jól képzett iskolás. Pedig nem. Azért fotoszintetizál, mert zöld. Nem ugyanaz. De kezdjük is az elején.

 

Rémlik még fizika óráról az elektromágneses spektrum? A fény hullám, hullámhossza van. A színek a fény különböző hullamhosszai. Amikor az esőcsepp szórja a fényt, láthatóak lesznek fény színei: ez a szivárvány. Piros, narancs, sárga, zöld, kék, ibolya… hullámhossz szerint sorban. Minden színnek van kiegészítő színe. Komplementere. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy egy tárgyat olyan színűnek látunk, amely szín komplementerét elnyeli. A zöld szín komplememtre a vörös. A zöld dolgok azért zöldek, mert elnyelik a vörös fényt és visszaverik a zöldet. A fű tehát azért zöld, mert színtestei elnyelik a vörös fényt. De miért a vöröset?

Ez már kőkemény biokémia. Amikor a fű zöld színtestei elnyelik a vörös fényt, a fény energiája elektronokat gerjeszt. Ezek az elektronok elszállítódnak és az energiájuk olyan molekulák összeállítására fordítódik, amiből a növény saját magát felépíti. Ez most nagyon le lett egyszerűsítve, de a lényeghez ennyi is elég. Még annyit érdemes tudni, hogy az egész folyamat során a növény szén-dioxidot nyel el és többek között oxigént bocsát ki. Ezt az oxigént lélegezzük be többek között mi, emberek.

Hát körülbelül ezért zöld a fű.

 

Na de honnan tudja a fű, hogy neki zöldnek kell lennie? Sehonnan. Bele van programozva. Isten beleírta a törvényeit és ő ezek szerint a törvények szerint él.

Mi lenne ha az összes növény tudatára ébredne és azt mondaná: “Olyan unalmas már a zöld. Ódivatú szín. Inkább legyünk trendibbek. Mostantól a rózsaszín az új zöld!” Azzal kollektíve rózsaszínbe borulnának. Mi történne? Azok után, hogy elhánynánk magunkat az ocsmány vattacukorerdőktől, szépen megpusztulnánk. Nem tudom, hogy előbb fulladnánk-e meg, csak aztán halnánk éhen, de a fulladás elsősége valószínűbb. A növények nem fotoszintetizálnának, nem lenne oxigén, ugrásszerűen megnőne a levegő szén-dioxid koncentrációja: ergó fulladás. Elpusztulnának az emberek és a szárazföldi állatok, majd a halak is, miután kiúszkálták magukat a szénsavas vízben. Aztán persze a növények is követnének minket. A föld lassan megszűnne élő bolygó lenni. Mitől? Csupán attól, hogy a növények megváltoztatnák a színüket.

És akkor arról még nem is beszéltünk, mi lenne, ha a holdnak rallyzni lenne kedve, ha a víz inkább +30 Celsius fokon akarna megfagyni, ha a baktériumok egy napra sztrájkot hirdetnének, vagy ha a gravitációnak taszítani támadna kedve vonzás helyett. A természet nem mond ellent Isten törvényeinek, és ezért mi még élünk.

 

Egyetlen lény van a természetben, aki ellent tud mondani Istennek: az ember.

Az ember számára is vannak Istennek törvényei, de az ember valamiért nem érzi magára nézve kötelezőnek azokat. Az ember lehet fű létére is rózsaszín, ha akar.

Csodálkozunk, ha ebből baj lesz?

 

Köszönöm, hogy elolvastad! Ha tetszett, oszd meg másokkal is, szólj hozzá, és nézz vissza legközelebb is! 🙂 

Hasonló bejegyzések

Másképp nincs értelme   Egy ismerősöm egyszer így panaszkodott a keresztyén szüleire: „Csak azt nem értem, hogy miért nem tudják elfogadni, hogy nem az ő igazságuk az egyetlen.” Hasonlót gondol az az ember is, ...
Automata keresztyének   Az automata keresztyén szereti a kényelmes életet. No, nem feltétlenül a testi kényelmet, inkább a lelkit. Szereti megspórolni magának, hogy valamin rágódni és gondolkodni kelljen. Az au...
Nem vagyok jobb, mint egy homoszexuális   És rosszabb sem. Bizonyos szempontból ugyanolyan vagyok: megváltásra szoruló bűnös ember.   A pestisracok.hu oldalon megjelent egy cikk, ami azt állítja, hogy Isten homofób. A...
Mit gondol Isten a fogyókúráról?     Megvallom őszintén, nem tudom. Kicsit kattintás vadász lett a cím, elismerem, ugyanis nem tudom, hogy mit gondol Isten. Majd ha találkozunk, megkérdezem.   De azért ...
A teológus és a pszichológus házassága     Az utóbbi években elég sokat olvastam, beszélgettem, előadást hallgattam, vitatkoztam a házasság témakörében. Összegezve minden információt azt vettem észre, hogy az információ...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.