5 érv a naplóírás mellett

 

naplok

 

Lassan tíz éve írok naplót. Leginkább a gondolataimat és érzéseimet rögzítem benne, nem annyira a konkrét eseményeket. Elismerem, hogy nem mindenki olyan grafomán, mint én vagyok, viszont ha érzel egy ici-picike vonzalmat az írás iránt, akkor a naplóírás nagyon sok előnnyel járhat.

 

  1. Testet öltött a gondolatok

Amíg a gondolatok a fejedben kavarognak, addig valami furcsa lebegtetett kuszaságban léteznek. Van egy csomó dolog, amit meg sem tudsz igazán fogalmazni, csak úgy érzed. Amikor elkezded papírra vetni, az olyan, mint amikor a nagymamád pulcsit köt. A kusza, önmagukban értelmetlen szálakból elkezd kibontakozni valami értelmes dolog: testet kapnak a gondolatok. Később sokkal könnyebb feldolgozni a megfogalmazott érzéseket, és ebben az írás sokat segít. Rendszerezi és a helyére teszi a gondolatokat a fejedben. Ennek egy nagy előnye, hogy adott esetben szóban is könnyebb lesz kifejezni az érzéseidet, hiszen hozzászoktál, hogy megfogalmazod őket.

 

  1. A lelkem története

Amikor a naplóírást elkezdtem 13 éves voltam. Most pontos feljegyzések állnak rendelkezésemre arról, milyen volt a lelkivilágom egészen 13 éves koromtól kezdve. Ez két dolog miatt nagyon jó: az egyik, hogy visszakövethető a fejlődésem és jó érzéssel tölt el látni, hogy mennyit és hogyan változtam az évek alatt. A másik, hogy nem felejtem el, milyen voltam akkor, ezért könnyebben helyezem bele magamat a nálam fiatalabbak helyzetébe.

 

  1. Terápiás eszköz

Az írás gyógyít. A fájdalmakat, sérelmeket, dühöt, bánatot leírni rendkívül felszabadító érzés. Sokszor éltem át, hogy valami egész nap zakatolt bennem, egész nap feszített valami rossz érzés, majd leírtam és megszűnt. Egyszerűen kiüríted a szívedet és a fejedet a papírra és utána mehet minden tovább. Az sem baj, hogyha totál jogtalan sérelmeket írsz le. Akármilyen nonszensz is, éppen ezt érzed, ezért kezdeni kell vele valamit. Számtalanszor megtörtént már velem, hogy akkor jöttem rá, hogy hülyeségek miatt nyavalygok, amikor leírtam. A naplót magadnak írod, ezért nem kell foglalkozni azzal, hogy etikus-e, amit leírsz. A naplód nem fog sem megsértődni, sem elítélni az érzéseid miatt.

 

  1. Levél önmagamnak

A napló gyakorlatilag egy hosszú-hosszú levél a későbbi önmagadnak. Benne vannak a vágyaid, céljaid, kudarcaid, így nagyon hasznos önellenőrzésre. Írd le a céljaidat most és ellenőrizd vissza később: vajon még mindig a kitűzött jó irányba tartasz? Esetleg módosítani kellene valamin? A napló emlékeztet a céljaidra, így segíthet elérni őket.

 

  1. Milyen jó lesz nosztalgiázni!

Képzeld el, hogy majd amikor idős néni/bácsi leszel, milyen jó lesz elővenni ezeket a naplókat és végigolvasgatni őket ráérős délutánjaidon… Lehet, hogy az események nagy részére már nem is emlékeztél volna, de így visszaolvasva mennyi szép emlék elevenedik meg! Ha másért nem is, ezért az élményért igazán megéri időnként papírra vetni a gondolataidat, nem igaz? 🙂

 

 

Köszönöm, hogy elolvastad! Ha tetszett, oszd meg másokkal is, szólj hozzá, és nézz vissza legközelebb is! 🙂 

Hasonló bejegyzések

Miért írj szerelmeslevelet? A kapcsolatom a férjemmel úgy kezdődött, hogy kilóméteres emaileket váltottunk. Aztán mivel egy darabig távkapcsolatban voltunk ez megmaradt, és azóta is cetliket hagyunk egymásnak, vagy ha van vala...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.