Amikor hallgat az Isten

Keresztyén ember vagyok, szeretném, ha életemet Isten vezetné. Szeretnék úgy élni, ahogy Ő akarja, szeretném meghallani az Ő szavát.

De vajon hogyan szól az Isten?

Nyilván a Biblián keresztül, de a Biblia sokszor olyan néma, nem? Volt már pár Istenélményem, amikor azt éreztem „Hú, ez nagyon nekem szólt itt és most!”, de ez nagyon ritka. Volt, hogy nagyon szükségem lett volna válaszra, de hiába csaptam föl a Bibliát, teljesen semmitmondó volt. Elment a kedvem emiatt, hiszen az, amikor Bibliát olvasok, az esetek 90%-ban nem mondott nekem semmit. Éppen akkor. Éppen úgy.

Ismerős? Vajon Te is így vagy ezzel?

Elismerem, Isten szuverén Úr. Tehát adott esetben megteheti, hogy nem szól. De arra gondoltál-e már, hogy lehet, hogy nem Isten hallgat, hanem esetleg a te hallásoddal van a baj? Mit értek ez alatt? Például azt, hogy mennyi időt szánsz a Bibliaolvasásra? Sietős tíz percet? Negyed órát? Vagy akár egy órát? Forgatod magadban, amit elolvastál, vagy elolvasod és kész? Állandóan a problémádon járnak a gondolataid, miközben olvasod? Nyitott vagy arra, hogy olyasmit halj, amire nem számítottál?

Pár hónapja megismerkedtem a Bibliaolvasásnak egy olyan formájával, ami teljesen megváltoztatta a Bibliához való hozzáállásomat. Addig nem szerettem olvasni, mert úgy éreztem, nem szól nekem semmit. Egy kötelező nyűg volt, mert tudtam, hogy Isten elvárja tőlem, hogy olvassam. És állandó lelkiismeret furdalásom volt attól, hogy nem szeretem olvasni. Most már másképp van. Szeretem olvasni és feltölt. Jól esik Isten jelenlétében lenni és mindig mond valamit – ha én nyitott vagyok arra, hogy halljam.

Most szeretném veletek megosztani, mik azok a dolgok, amelyek segíthetnek a hallásban. Nekem ezek „nyitották meg a fülemet” és újították meg a Bibliaolvasási szokásaimat.

Vonulj el

Keresd meg azt a helyet és időt, ami a lehető legzavartalanabb elmélkedést teszi neked lehetővé. Ez nem mindenkinek ugyanaz. Van, akinek konkrétan egy üres szoba kell, hogy ne figyeljen semmi másra, van, akinek elég kiülni a kertbe. Az sem mindegy, hogy a nap melyik szakában bibliázol. Sokan a reggeli csendességet preferálják, és valóban jó Istennel kezdeni a napot, de ha te reggel olyan kómás vagy, hogy alig élsz, akkor ez nem a megfelelő időpont. Ebben ne igazodj senkihez, hanem találd meg a saját megoldásodat.

Szánd rá az időt!

Az elmélkedés szempontjából az a legjobb, ha egyáltalán nem kell az órádra nézni közben. Ha tényleg komolyan akarsz foglalkozni az igével, akkor az akár egy órába is telhet. Ez most talán rengetegnek tűnik, de hidd el, megéri. Ha nem megy, akkor erővel szabadíts fel egy órát a napodban, amikor csak ezzel foglalkozol és semmi mással. Lehet, hogy nem mindig lesz ennyi, de ha „belelendülsz”, akkor még több is lehet. Ne legyél szűkmarkú, ha Istenről van szó!

Imádkozz előtte!

Bevezetésként szólítsd meg Istent, hiszen hozzá jöttél. Kérd meg, hogy nyissa meg a füledet, a szívedet, hogy be tudd fogadni, amit mondani szeretne. Formálja az akaratodat, tegyen késszé arra, hogy engedelmeskedj neki. Hidd el, megteszi.

Olvasd el az adott igeszakaszt többször

Háromszor, négyszer, ötször… Nekem elsőre nem szokott semmi beugrani. Másodszorra talán már dereng, de még harmadszori, negyedszeri olvasásra is találok benne olyasmit, ami megszólít. Ne hagyd magad átsiklani olyan részek felett sem, amikről azt gondolod, hogy már ismerős. A Biblia csodája, hogy lassan fedi fel magát és sokszor teljesen új szemszögből láttatja azt, amiről azt hitted, hogy már rég ismered.

Jegyzetelj!

Ha megfog valami, azonnal írd le! Akár egy igeszakaszt, vagy egy futó gondolatot. Lehet, hogy éppen abból fog kibontakozni valami üzenet. Ne korlátozd magadat, hiszen abból indulunk ki, hogy Isten most szól hozzád. Ha rajzolni szeretnél, rajzolj, ha ábrákat készíteni, nyilakat huzigálni, vázlatot írni, akkor tedd azt. Engedd, hogy átfolyjon rajtad az ige és rögzítsd, ami benned megfogalmazódott! Ritka az olyan, amikor Isten „direkt” szól a semmiből, az esetek többségében az elmélkedés útján lehet kibontani az üzenetet.

Fókuszálj arra, aki hozzád beszél!

Az egyik elmélkedésem alkalmával, az előző „sikeres” bibliázásoktól lelkesen nagyon kutattam az igében, hogy Isten most vajon mit akar nekem mondani, most milyen üzenetet kapok tőle, de olyan nyögvenyelősen ment. Egyszer csak beugrott, mint egy baráti figyelmeztetés: „Csenge, ne azt keresd, hogy mit kaphatsz tőle, hanem hogy milyen Ő! Nézd Őt!”

Lehet, hogy égető kérdéseink vannak, amelyekre választ akarunk kapni. Eközben Isten kapcsolatban szeretne velünk lenni. Ha arra fókuszálunk, hogy mit kaphatunk tőle, akkor elfelejtünk arra nézni, valójában milyen is Ő. Figyeljünk rá, legyünk türelemmel és válaszolni fog.

Ne félj csak úgy a jelenlétében lenni!

Vannak ritka és békés pillanatok, amikor jó csak úgy Istennel lenni. Nem is feltétlen kell mondani semmit, talán Ő sem mond éppen semmit, de tudod, hogy ott van. Ezek az alkalmak éppen annyira fontosak az Istennel való kapcsolatodban, mint egy barátságban. Engedd el a teljesítménykényszert, hogy valamit mondanod vagy tenned kell, ha úgy érzed, csak úgy lenni szeretnél a jelenlétében, tedd ezt!

 Fogalmazd meg, mire jutottál!

Jegyzetelés, elmélkedés közben valószínűleg nagyon sok dolog előkerült, most válassz ki néhány tételmondatot, amivel az egészet össze lehet foglalni. Írd fel, mit tanultál Istenről, Jézusról, magadról és hogy mire indít az, amit megtanultál. Akár aranymondást is választhatsz, amit ha megtanulsz, később könnyebb lesz visszaidézni az olvasottakat.

Mondd el neki, mire jutottál!

Miután meghallgattad Őt, válaszolj neki. Mondd el az érzéseidet, azt, amire rájöttél, ami nem tiszta, ami kihívást jelent. „Imádkozd át” az olvasottakat. Isten kíváncsi rád, minden gondolatodra, légy hát nyugodtan őszinte, akármi is van benned.

+1. Honnan tudom, hogy jól értem a Bibliát?

Nagyon sokáig rágódtam ezen, hiszen még néha tudós professzorok is vitatkoznak azon, mint hogyan kell érteni. Az Isten üzenete mégis személyes dolog, az, hogy neked akkor mit mondott, azt csak te tudhatod. Mégis van néhány dolog, ami segíthet eligazodni, hogy biztosan jól értetted-e, amit olvastál.

 • Ha állandóan csak olyat olvasol, ami megnyugtat és megerősít, akkor talán kicsit gyanakodhatsz. Az ige olvasása azért néha „kényelmetlenséget” is kell, hogy okozzon, amikor olyasmire mutat rá, ami hiányosság az életedben. A ló túloldalára sem kell átesni természetesen, és nem kell állandóan kárhoztató ítéletet keresni az igében saját magunk számára…
 • Ha a hallani vélt üzenet egyértelműen ütközik a Biblia egészének üzenetével, akkor gondold át még egyszer. Egészen biztos, hogy Isten nem fog tőled olyasmit kérni, amit egyébként mindenki másnak megtiltott, vagy hasonlók.
 • Ha egy kérdésre pontosan olyan választ kapsz, amilyet vártál, akkor gondold át még egyszer. Nem kizárt, hogy Isten pozitívan erősít meg, de azért nem árt óvatosnak lenni, hátha a vágyaidat vetíted ki az igére. Ha viszont többszöri átgondolás után is biztos vagy a pozitív válaszban, akkor örülj neki 🙂
 • A Bibliaolvasás általában személyes ügy, és szerintem ritkán üzen Isten rajtad keresztül másnak (hacsak nem a prófétálás ajándéka a tied). Nem rossz dolog, ha bibliaolvasás közben mások is eszedbe jutnak, de esetleg gondolj arra, hogy Isten azzal a konkrét szakasszal neked szeretné azt üzenni, hogy változz meg, nem másnak.

Ez is érdekelhet:

 • Nem kilincselek többé a szeretetért
  Mostanában volt egy érzelmi mélypontom. Egy konkrét helyzet rádöbbentett, hogy tele vagyok hiányokkal, betöltetlen érzelmi és kapcsolati szükségletekkel, amelyeket még csak megfogalmazni sem tudok ren...
 • Mit gondol Isten a fogyókúráról?
  Megvallom őszintén, nem tudom. Kicsit kattintás vadász lett a cím, elismerem, ugyanis nem tudom, hogy mit gondol Isten. Majd ha találkozunk, megkérdezem.De azért van egy tippem. Ha érdekel, olvasd el,...
 • Miért zöld a fű?
  "Anya miért zöld a fű?"- kérdezi meg a hároméves. És mit mond anya? Az enyém azt mondta volna, hogy "Mert Isten zöldnek teremtette.""Azért mert fotoszintetizál" - mondaná a jól képzett iskolás. Pedig ...
 • 24 randi Istennel
  Szorgalmi időszak vége felé járunk, ami halál. Az elmúlt heteim elég durvák voltak ezért aztán az Asszonykát is hanyagolni kényszerültem kicsit. Az egészben az a legrosszabb, hogy az advent mindig err...
 • Másképp nincs értelme
   Egy ismerősöm egyszer így panaszkodott a keresztyén szüleire: „Csak azt nem értem, hogy miért nem tudják elfogadni, hogy nem az ő igazságuk az egyetlen.” Hasonlót gondol az az ember is, aki a „m...
 • Ki a szép?
  A szépség és az önbizalom kapcsolata manapság toptéma. Nem is véletlenül. Talán soha nem utálták még ennyire magukat férfiak és nők a történelem során, mint most. Már-már unalomig hajtogatjuk a média ...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük