Tökéletes szex?

Számomra a szex nagyon fontos dolog. No, nem feltétlen úgy, ahogy most gondolod, inkább úgy mondanám, hogy mindig is egy nagy titok volt számomra. Rengeteg kérdésem volt. Mi a célja? Mire való? Miért van olyan sok baj belőle? Miért hallgatunk róla? Hogyan működik? Miért mozgatja ennyire az embereket? Hogyan kell jól csinálni? Hogyan kell helyesen csinálni? Mik a törvényei? Mik a szabályszerűségei? És egyáltalán hol kaphatok mindezekre választ?

Sokat olvastam, sokat beszélgettem és sokat vitatkoztam a témáról, mire kialakítottam az elképzelésemet és rájöttem: a szex valami annyira becses és értékes dolog, Istennek valami olyan különleges alkotása, amire nagyon kell vigyázni.

Nos, ezt nagyon szép és jó elgondolni, de gyakorlatra átültetni már nem volt olyan egyszerű. Egyáltalán nem gondolom, hogy irreális elvárásokat támasztottam volna a szexualitás felé, sőt azt gondoltam, hogy ennyi „kutatómunka” után, ha valaki, akkor én nem támasztok irreális elvárásokat. Mégis kialakult bennem egy olyan érzés, hogy elvártam – elsősorban talán magamtól – hogy a szex tökéletes legyen. Na de mitől lesz a szex tökéletes? Attól, hogy nekem kielégítő? Attól, hogy a Kedvesnek kielégítő? Attól, hogy tökéletes a helyszín? Attól, hogy van benne valami újdonság? Vagy csak a véletlenek együttállásától? Volt valami halvány elképzelésem a tökéletes szexről, egy csomó megfoghatatlan dolog és azt gondoltam, hogy ha minden egyes alkalom tökéletes, akkor lesz a szeretkezés elég méltó, hogy betöltse azt a becses és értékes szerepet, amire Isten rendelte.

De jó, hogy tévedtem…

Három dologra jöttem rá ugyanis:

 1. nem feltétlenül egyeznek az elképzeléseink arról, hogy mi a tökéletes
 2. még ha egyeznének is, akkor is lehetetlen lenne, hogy minden alkalom tökéletes legyen
 3. de ez egyáltalán nem is cél

Meggyőződésem szerint a szexualitás (egyik) célja a házasságban, hogy minél szorosabbra fűzze a házastársak közti kapcsolatot, hogy általa megélhessék a teljes egységet és „egy test”-létet, a nagy MI-t, ami úgy általában házasság célja. És ha ezt megélik, az egységük aztán valami sokkal magasabb szintű egység előképe, kiábrázolása lehessen: Isten és az ember kapcsolatáé.

Volt olyan, hogy velem kb. egykorú keresztyén lányokkal beszélgettünk erről. Olyan elragadtatással tudtak beszélni a szex szerepéről és szépségéről, de amikor a gyakorlatra terelődött a szó, az elragadtatás helyét kiábrándultság vette át. Hát igen, megélni már nem ezt élték meg. Az valami más volt. Ők ezt akkor arra fogták, hogy biztosan azért volt más, mert házasságon kívüli tapasztalat volt, de szerintem nem csak ez az oka.

Hanem sokkal inkább az, hogy ez nem jön automatikusan. Egyrészt, mert senki nem születik lepedőakrobatának, a szeretkezést is tanulni és gyakorolni kell, másrészt pedig, mert ritka az olyan tökéletes alkalom, amikor minden együtt áll.

Akkor ez azt jelentené, hogy csak akkor bújjunk össze, amikor a körülmények előreláthatólag tökéletesek? Szerencsére nem. És olyan felszabadító volt, amikor ezt végre megértettem:

Szabad hibázni! 🙂

Van helye a szexben a nevetésbe fulladó ügyetlenkedésnek, van helye a sietős menetnek, van helye a nem nyerő próbálkozásnak, a „félbe maradt” alkalmaknak, a „csak úgy” összebújásnak, „a fáradt vagyok, de érted megteszem”-nek, a „mindketten fáradtak vagyunk, de azért mégis”-nek, van helye a tökéletlenségnek!

Akkor, ha az közelebb hoz minket egymáshoz. Ha megbeszéljük, és nem a fal felé fordulunk duzzogva. Ha nevetünk rajta, és nem marcangoljuk magunkat a hibáért. Ha az a folytatásra sarkall, és nem a szex kerülésére.

Minden próbálkozás tehát, amire igaz, hogy közelebb hoz minket egymáshoz, az egységet segíti elő és nem elválaszt, az véleményem szerint beletartozik a „tökéletes szex” kategóriába, mert megfelel a szexualitás céljának.

Szóval hajrá! Nincs több kifogás 😉

Ez is érdekelhet:

 • Randinaptár a tudatos randiszervezéshez
  Randizni kell. Muszáj. Igen, akkor is, ha házas vagy. Természetesen a házastársaddal és nem mással. Párterápiával foglalkozók nem győzik hangsúlyozni, hogy milyen fontos a tudatos, előre tervezett, re...
 • Lakva ismerszik meg?
  Nem olyan régen találkoztam egy ismerősömmel, aki feltette az esküvő óta oly gyakran hallott kérdést:- Na, és milyen a házasélet? – Majd sietve hozzátette: - Bár gondolom, nem változott semmi.- Hogyho...
 • Személyes vallomás a házasság hetére 2020
  Újabb két év telt el, amióta utoljára ilyen bejegyzést írtam. Sok minden történt azóta. Különösen az elmúlt év volt mozgalmas, többek között azért, mert megszületett a második kisfiúnk. Két évvel ezel...
 • Randizz otthon!
  Egy korábbi bejegyzésemben említettem már, hogy párterapeuták szerint minden héten egy estét szánnunk kellene a randevúzásra. És ez nem afféle úri mulatság, tényleg kéne. Legalább megpróbálni… Gyerek ...
 • Személyes vallomás a házasság hetére 2018
  Legutóbb két éve írtam ilyet. Akkor öt hónapja voltunk házasok, most öt hónapja vagyunk szülők. (Igen, Salamonunk a házassági évfordulónkon született. Kis cuki :)) Úgy gondoltam, most is leírom, hogy ...
 • Három divatos jelszó, amely megmenthetné a házasságodat
  Megvannak azok a divatos, úton-útfélen hangoztatott jelszavak, facebookra kiposztolt bölcsességek, sikeres emberek szájából elhangzó okosságok? Ahogy egy páros körön a házasságról beszélgettünk, egysz...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük