Valami új 30 napig

Rendszeres időközönként belecsúszok egy jó kis önsajnáló pocsolyába. Ilyenkor minden nagyon rossz, de főleg én vagyok rossz, ilyenkor mindig ott akarom hagyni a sulit, elköltözni innen egy elhagyatott tanyára a világ végére és halászó-vadászó-gyűjtögető életmódot folytatni.
Ezekben az időpontokban az összes rossz szokásom, hibám és azok következményei diadalmenetet szerveznek  és úgy vonulnak el előttem, mint megcsúfolt császárnőjük előtt a lelkem Via Sacráján. (Ejj, ez mekkora metafora :D) Lényeg a lényeg: ez nem szokott egy kellemes érzés lenni. A legutóbbi ilyennél viszont azt mondtam, hogy na ebből elég, és úgy döntöttem változtatok valamin. És ezúttal meg is tettem! (Vállveregetés :)) De nem azért írok róla, hogy dicsekedjek, hanem mert azóta találkoztam egy módszerrel, ami segíthet az ilyen pocsolyákban és ráadásul még szórakoztató is. Ez pedig a
“Próbálj ki valami újat 30 nap alatt!”-kihívás
 
A dolog elmélete, hogy okos emberek szerint egy tevékenység harminc nap alatt válik szokássá. Ezért rém egyszerű a dolog: válassz ki valamit, amit már régóta szeretnél szokásoddá tenni és azt harminc napon keresztül minden áldott nap tedd meg. (Itt található egy videó róla.)
 
Miért jó ez?
 
Látod a végét
A harminc nap csak harminc napig tart, így nem keserít el az első hét után az érzés, hogy ennek soha nem lesz vége. Könnyebb egy hónapig koncentráltan odafigyelni valamire, mint elkezdeni valamit csak úgy a semmibe. Ha pedig hihetünk az okos embereknek, akkor harminc nap alatt még szokás is válhat a dologból.
Önbizalmat ad
Ha nem is alakítasz ki belőle állandó szokást mindenképpen pozitív hatással lesz rád a tudat, hogy valamit csináltál harminc napon keresztül, amit addig nem. Ez bizonyíték lesz magadnak arra, hogy képes vagy a változtatásra, és egy idő után egyre nagyobb változásokra leszel képes.
Új tapasztalat
Megtapasztalsz valami mást, más oldalról ismerheted meg magadat és másokat, új dolgot próbálhatsz ki. Lehet, hogy csak annyit csinálsz, hogy minden nap megeszel egy almát, ezzel a szokással mégis teljesen új tapasztalatokra tehetsz szert: pl. rájössz, hogy mennyire más íze van az egyes almafajtáknak, megismered a környékeden lévő zöldségeseket, rájössz, hogy csoki nassolása kiváltható egy almával, stb… Már a legkisebb változtatás is új tapasztalatokat hoz.
 
Edzed magad
Az akaraterőt is lehet úgy edzeni, mint az izmokat: ha kis dolgokon tréningezel, később egyre nagyobb falatokkal is megbirkózol, ami előtte talán lehetetlennek tűnt. Kis lépésekben könnyebb haladni.
 
Célt kapsz
Ahelyett, hogy elrepülne fölötted 30 nap, emlékezetesebbé tudod tenni egy ilyen kis kihívással. Általában mindenkinek vannak hosszútávú céljai, de vannak olyan időszakok, amikor rövidtávon csak úgy vagyunk, és semmi célunk nincsen. Ha elkezdesz egy ilyen harminc napos programot, lesz egy kis célod, egy kis apróság, amire oda lehet figyelni. Lehet, hogy nem tűnik nagy dolognak, mégis pozitív energiákkal tud feltölteni, próbáld ki!
Mire figyelj oda?
 
Néhány alapszabály a sikeresség érdekében 🙂
 1. Kicsivel kezdj! Ha túl nagy fába vágod a fejszédet, akkor nem fog menni. Ne változtass akkorát, hogy az a jelenlegi életmódodat túl nagy mértékben megbolygassa. Például ahelyett, hogy elterveznéd: mostantól nem eszel cukrosat (ha előtte sok ilyet ettél), inkább kezdd azzal, hogy a teából elhagyod a cukrot. Ha még ez is túl erős, akkor tegyél bele fele annyi cukrot, mint előtte. Olyasmivel kezdj, ami megvalósítható. 
 2. Kösd hozzá egy napi rutinodhoz! Ha egy új tevékenységet szeretnél bevezetni a napi rutinodba, akkor a legkönnyebb, ha ezt egy meglévőhöz kötöd. Pl.: eltervezed, hogy minden nap megcsinálsz tíz fekvőtámaszt. Ezt hozzákötheted a reggeli rutinodhoz: ahogy kilépsz az ágyadból, mielőtt elindulnál otthonról,  vagy az estihez: mielőtt fürdeni mennél, mielőtt lefeküdnél, stb.
 3. Gondold át, hogy min kell változtatni! Vannak olyan dolgok, amelyekhez elő is kell készülni. Pl. ha eltervezed, hogy minden nap megeszel egy almát, akkor almát kell venni. Gondold át előre, hogy milyen előkészületet igényel az új szokásod és azt is illeszd be a napirendedbe!
 4. Válassz kontrollszemélyt! Legyen valaki, aki tud arról, hogy mibe kezdtél és aki alkalomadtán le ellenőrizhet. Az, hogy valaki felé felelősséggel tartozol, sokat lendíthet a kitartásodon. Az is segíthet, ha naplót vezetsz a dologról. A lényeg, hogy valahogy ellenőrizhető legyen, amit csinálsz, így kevesebb eséllyel sikkad el a közepén.
 5. Ne csinálj párhuzamosan több programot! Csábítónak tűnhet a gondolat, hogy egyszerre több párhuzamos harminc napos kihívást is csinálj, ez mégsem jó ötlet. Ugyanazért, amiért nem érdemes túl nagy dologgal kezdeni. Elég lesz egy apróságra koncentrálni, hidd el, az elején még ez is kihívás lesz 🙂 Aztán ha nagyon könnyen ment, a következőnek választhatsz nagyobb dolgot, vagy akár kettőt. A lényeg: kis lépésekben!
 6. Vedd lazán! Akkor se keseredj el, ha valami nem válik szokássá egy hónap alatt. Gondold át, hogy mi lehet ennek az oka és adott esetben ugorj neki – a szükséges változtatásokkal – még egyszer. Vagy kezdj el egy másikat. Fogd fel úgy, mint egy nagy játékot 🙂
Most már tudom, hogy hogyan, csak arra nincs ötletem, hogy mit!
 
Arra az esetre, ha abszolút nem lenne ötleted, hogy milyen harminc napos csellendzsbe vágj bele, összegyűjtöttem pár ötletet 🙂 (Van köztük olyan, ami talán neked már a rutinod része, ám másnak nem biztos, hogy az.)
 
Az én első 30 napos kihívásom az lesz, hogy csökkentem a reggeli szundit hatról egyre (általában 6.00 és 7.00 között 10 percenként szól az ébresztő). 
 
Ha te is találtál magadnak valamit, akkor hajrá! Az óra ma indul! (Nehogy megvárd a következő hónap elsejét! Addig úgyis elfelejted… ;))
 
Na ki tart velem? 🙂
 

Ez is érdekelhet:

 • Ébreszd fel magadban Pavlov kutyáját!
  Takarítani kéne? Fel kéne kelni? Ünnepelni kéne? Tanulni kéne? Romantikázni kéne?Jaj, csak nem most, most annyira nincsen hangulatom hozzá...Ismerős a probléma?A "hangulat" egy nagy ellenség. Sokszor ...
 • Hétalvóknak II. – Ádáz küzdelem a szundi ellen
   Az előző bejegyzésben elkezdtem a nehezen ébredők problémáját boncolgatni, ami olyan hosszúra sikerült, hogy ketté kellett vennem. Íme a folytatás a szundi elleni küzdelemről :)3. lépés: A szundi, mi...
 • Hétalvóknak I. rész – Hogyan ne legyen katasztrófa a reggeled
  Csörrenő ébresztő, összerándul a gyomrod, egy órán keresztül tíz percenként nyomogatod a szundit, majd az utolsó utáni pillanatban kínkeservesen kikászálódsz az ágyból, még öt percig ülsz az ágy szélé...
 • Nagyböjtöt elszalasztók, figyelem!
  Húsmentesség, alkohol-böjt, cukor-böjt, koffein-böjt, facebook-böjt, tévé-böjt, buli-böjt, káromkodás-böjt, méregtelenítőkúra, fogyókúra, kenyér és víz, bibliaolvasás naponta, imatréning, és a többi é...
 • 5 érv a naplóírás mellett
  Lassan tíz éve írok naplót. Leginkább a gondolataimat és érzéseimet rögzítem benne, nem annyira a konkrét eseményeket. Elismerem, hogy nem mindenki olyan grafomán, mint én vagyok, viszont ha érzel egy...
 • Mit gondol Isten a fogyókúráról?
  Megvallom őszintén, nem tudom. Kicsit kattintás vadász lett a cím, elismerem, ugyanis nem tudom, hogy mit gondol Isten. Majd ha találkozunk, megkérdezem.De azért van egy tippem. Ha érdekel, olvasd el,...

2 Comments

 1. Wáááó! Mindig azt mondjuk magunknak, majd később, majd majd, most nem érek rá… Ez zseniális módszer, szuperjól kifejtetted, nekem mindenképpen kedvet adtál hozzá! Köszönöm szépen! 😉 Az tetszik benne, hogy a rohanással teli (miért is kell annak rohanásnak lennie egyébként…?), dolgos és sokszor hosszúra nyúlt, fárasztó mindennapokban is alkalmazható. Nagyszerű, igazán nagyszerű!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük