Adventi naptár – nem (csak) gyerekeknek!

Nemsoká kezdődik az advent, még van két hetünk a novemberből, hogy kitaláljuk az idei év legfenomenálisabb adventi naptárát. Az adventi naptár küllemére számtalan pazar ötlettel áll elő az internet, elég csak kicsit böngészni a pinteresten és máris választani sem tudunk majd a rengeteg kreatív ötlet közül (egyik személyes kedvencem). Na de nem is a naptár külleméről szeretnék írni, sokkal inkább a beltartalomról.

Mire való az adventi naptár? Gyerekkorunkban arra volt jó, hogy karácsony előtt minden nap csokihoz jussunk. Ez csak a szüleinknek nem volt buli, miután egy normális bolti adventi naptárban ablakonként egy csoki van, mi meg voltunk négyen testvérek. (Most már öten, de mire a kicsi megszületett, nekünk már nem volt poén a minden-napra-egy-csoki téma.) Egyébként már gyerekként is rájöttünk, hogy ez snassz és néha képesek voltunk felkelni egy fél órával előbb a többieknél, hogy az aznapi csoki helyére valami feladványt dugjunk, amivel a többiek megszerezhették az édességet.
No de mégis mi értelme van egy adventi naptárnak?
Elősegíti azt, amire az advent való: rákészülni a karácsonyra. És nem feltétlenül azzal, hogy a mindennapi édességgel felkészítjük a gyomrot a karácsonyi nagy zabálásra. Egy adventi naptár szerintem akkor jó, ha segít lelkileg ráhangolódni a karácsonyra. A gyerekeknek azzal, hogy fokozza a várakozást, a felnőtteknek azzal, hogy segíti az elmélyülést, az egymásra és Istenre figyelést. Az advent és a karácsony általában különösen terhelt időszak, nem csoda hát, hogy van, aki megcsömörlik tőle. Az adventben az embernek különösen is oda kellene figyelnie a kapcsolataira és arra, Akit karácsonykor ünneplünk, hogy a sok szeretetünnepe-hacacáré között ne vesszen el a Lényeg. A jó adventi naptár pedig ehhez járul hozzá.

És ha ennyiből még nem sikerült kihámoznod a használható tartalmat, akkor íme, néhány fantasztikus ötlet:

No. 1. Minden napra egy program
Ezt az adventi naptárat elkészíthetjük magunknak is, de jó móka lehet gyerekeknek is az édességadag mellé. Egyedülállóknak segít kimozdulni, pároknak is segít kimozdulni és közös programokat csinálni, családoknak pedig egyenesen elsőrangú lehetőség, hogy a karácsonyhoz és az adventhez minél több közös élményt gyűjtsenek.
A lényeg, hogy minden naphoz kitalálsz egy tevékenységet, amit aznap meg is teszel.

Például:
egyedülállóknak: este olvasgass karácsonyi zenére, menj ki a karácsonyi vásárba körülnézni, igyál meg egy forralt bort egy baráttal, hívj fel egy barátot/rokont, akivel már rég nem beszéltél, süss mézeskalácsot , segíts egy random idegennek, készíts egy forrócsokit és lassan iszogasd meg, menj el korcsolyázni, nézz meg egy karácsonyi filmet, vegyél egy forró, kényeztető fürdőt (természetesen fahéj illóolajjal, vagy gyömbér fürdősóval :)), vegyél fel valami karácsonyi dizájnos kiegészítőt, írj karácsonyi képeslapot, díszítsd fel a lakást/szobádat, vásárolj valami tipikusan karácsonyi apróságot, párologtass karácsonyi illatú illóolajjal (fahéj, szegfűszeg, narancs), stb…
pároknak: nagyrészt hasonlók, mint az egyedülállóknak, ezen kívül: egy teljes estét szánjatok csak beszélgetésre, olvassatok fel egymásnak verseskötetből, masszírozzátok meg egymást (de úgy rendesen! :)), fogadjatok vendéget, készítsetek el együtt egy többfogásos vacsorát (aztán vacsorázzatok meg), társasjátékozzatok, kiránduljatok egyet, nézegessetek régi képeket egymásról, vagy közös képeket, fotózkodjatok karácsonyi-mikulásos kiegészítőkben (kötött mikulásos pulcsi, rénszarvas-fejpánt, piros orr, mikulássapka, piros-zöld kötött sál),  stb.
családoknak: menjetek el egy vadasparkba, menjetek el korcsolyázni, süssetek együtt sütit, rendezzetek táncversenyt karácsonyi zenékre (vagy alakítsatok kórust, adjatok elő színdarabot, kinek mi a kedvence), vond be a gyerekeket a házimunkába játékosan, menjetek együtt ajándékokat vásárolni (de lehetőleg ne az utolsó pillanatban, mert akkor úgy is csak idegeskedés lesz belőle), kreatívkodjatok valamit (origami, rajzolás-festés, stb.), készítsetek karácsonyfadíszeket, amiket majd fel is raktok a fára, díszítsétek együtt a karácsonyfát, menjetek ki este sétálni egyet, beszélgessetek arról, hogy mit szerettek a karácsonyban, stb.
Határt csak a fantáziátok szabhat! Persze azért nem árt ésszel beosztani a napokat, hogy előre tudjatok készülni (főleg a családoknál, jó ha anyu-apu tudja előre, hogy mi lesz az aznapi program).

No. 2. Minden napra egy üzenet
 Kedvesednek vagy akár barátaidnak készíthetsz ilyen adventi naptárat, biztosan oda lesznek érte. Felírsz minden napra egy-egy üzenetet, lehet ez egy-egy vallomás, vagy közös élményekre utalás. Segítségképpen itt van néhány ötlet:
1. Találj ki 24 befejezést ezeknek a mondatoknak: Azt szeretem benned, hogy…./ Különleges vagy, mert…./ Hálás vagyok érted, mert…../ stb. (Példa)
2. Keress ki 24 zeneszámot, ami valamiért hozzátok köthető és írj mindhez egy kis üzenetet.
3. Keress ki 24 idézetet, ami szerinted találó rátok.
4. Válassz ki 24 képet (akár közös, de nem muszáj) és azokhoz köss valami üzenetet.
és a többi…
Ennél a verziónál szerintem nem kell nagy durranásra gondolni a gyakorlati kivitelezést illetően, cetlik kis dobozba rejtve, vagy minden nap egy email is tökéletes lehet. (Én egyszer már csináltam ilyet a férjemnek és nagyon bejött! :))

No. 3. Minden napra egy ige
Ez a verzió azoknak szól, akik olvasnak Bibliát. A lelki rákészülést és elmélyülést segítheti, ha minden napra egy Bibliai igeszakaszt rejtesz a naptárba. Kiválogathatod magad is, de mehetsz valamilyen vezérfonál szerint is. Esetleg feloszthatod a karácsonyi történetet 24 részre, hogy minden nap olvass belőle egy kicsit. Az igeszakaszokhoz írhatsz egy-egy gondolatot vagy imatémát is.
Én pár évvel ezelőtt összeállítottam egy adventi naptárt azok alapján a próféciák alapján, amelyek az Ószövetségben Jézusról szólnak, illetve a vége felé már Jézus születésének ígéretéről. Érdekes végigkövetni napról napra ahogyan Isten megígérte és előkészítette a Szabadító érkezését több száz éven keresztül. Ezt a vezérfonalat innen letölthetitek.

No. 4. Adventi naptár házaspároknak
Ez az adventi naptár a személyes kedvencem. Egy angol nyelvű blogon bukkantam rá, és lefordítottam (eredeti itt). Egy feleség készítette a férjének. Azért tetszik nagyon, mert minden naphoz rendel egy igeszakaszt (hol hosszabbat, hol csak egy verset), és ahhoz hozzáfűz valamit. Teljesen egyensúlyban van benne a kapcsolat hitéleti, érzelmi és testi területe, állandóan váltogatva egymást. A magyarra fordított változatot innen tölthetitek le. A fordítás itt-ott magyartalan, csak nagy vonalakban fordítottam, tudva, hogy úgy is át kell dolgozni, mert ez így túl speciális. (Nem mindenkinek a férje jó zenélésben és diakónus a gyülekezetében…) Egyébként egy nagyon jó alap, ha kicsit foglalkozol vele és saját házasságodra formálod, egy nagyon tartalmas és építő vezérfonalat kapsz eredményül! Én szerintem idén ebbe vágok bele 😉

No akkor hát itt vannak az ötletek, hajrá!

Ez is érdekelhet:

 • 4 kreatív tematikus ajándékcsomag
  Már nem egészen egy hetünk van karácsonyig, és jaj, de jó lenne, ha idén sikerült volna mostanra minden ajándékot összehozni.Arra az esetre, ha te is az utolsó pillanatra halasztgattad valakinek az aj...
 • 24 randi Istennel
  Szorgalmi időszak vége felé járunk, ami halál. Az elmúlt heteim elég durvák voltak ezért aztán az Asszonykát is hanyagolni kényszerültem kicsit. Az egészben az a legrosszabb, hogy az advent mindig err...
 • Egy cseppet sem romantikus történet
  Volt egyszer egy fiatal férfi. Talpig tisztességes ember: vallásos, törvénytisztelő, becsületes polgár. Volt neki egy kedvese, talpig tiszta lány: vallásos, erkölcsös, erényes fiatal nő. Az esküvőjüke...
 • 7 tipp, hogy a karácsony a lényegről szóljon
  A karácsony mindenki számára kiemelt időszak. És minden évben elhangzik, hogy sok az elvárás, de a végén legtöbbször csak a csalódás marad. Szeretnénk boldog, békés, meghitt és tökéletes együtt töltöt...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük